KOM HELPEN
In een voedselbos zit je zelden stil
Waren voedselbossen eigenlijk niet voor luie mensen? Dat was wat wij nogal eens hoorden. Maar geloof ons, een voedselbos groeit niet ineens vanzelf in je weiland. Daar is toch echt arbeid, geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Gelukkig hebben wij dat en plukken we hier al de vruchten van. Maar we komen inmiddels wel handen tekort.
Dus lijkt het je fijn om op onze mooie plek bezig te zijn? Dat kan! Je hoeft niet hard te kunnen werken of heel handig te zijn. Er is altijd wel iets te doen dat jou goed past. En langs komen zonder meteen de handen uit de mouwen te steken is ook prima. Het is natuurlijk ook gewoon gezelliger met meer mensen.
Stuur ons even een berichtje en we spreken wat af. Hieronder lees je wat je zoal kunt doen.
De poel onderhouden
We hebben een mooie poel met veel leven. Maar zoals elke poel groeit ook deze snel dicht. Vanuit het midden door riet en vanuit de kanten met voornamelijk berkjes en boswilgen. De randen van de poel zijn begroeid met een dikke laag mos die gedurende het jaar groen, oranje en rood kleurt. Om de poel open te houden en de bijzondere biotoop in stand te houden, doen we regelmatig de lieslaarzen aan om het overschot aan begroeiing te verwijderen. Soms, in droge zomers, zijn gewone laarzen genoeg. In 2022 waren zelfs die niet nodig.
Nieuwe aanplant verzorgen
We hebben de laatste jaren al aardig wat bomen, struiken en vaste planten toegevoegd aan alles wat de vorige eigenaren van ons erf al eerder plantten langs de randen van ons perceel. Met wisselend succes. Bijna alles wat we aanplanten, vertoont pas gezonde groei in jaar 3 of 4. Wij kiezen er voor om de bomen, struiken en planten tot die tijd niet aan hun lot over te laten. Dat betekent dat we concurrerende kruiden en vooral gras met regelmaat verwijderen, dat we water geven als het erg droog is en dat we veel mulch aanbrengen. Hoewel dit veel werk is, achten wij het noodzakelijk gezien de matige kwaliteit van onze bodem en het steeds extremere klimaat. En ondertussen werken we op grote schaal aan het verbeteren van de bodem. Het is erg leuk om succes te zien van je werk en zeker bijvoorbeeld als het eerste fruit verschijnt.
Gras maaien
Gras hebben we in vele soorten en maten. Dat klinkt leuk, maar dat is het niet. Gras is onverwoestbaar en duikt overal op. Alleen als ondergrond van de paden doet het uitstekend dienst. Maar verder verstikt het de jonge aanplant en houdt het geen enkele rekening met onze plannen. En ja, het levert lekker veel mulch en in de lente geeft het vanwege de variatie in kleuren en stengels mooie plaatjes. En als je maait in sinusvormen dan word je soms ook verrast door de aanwezigheid van nieuwe soorten. En toch willen we er vanaf. Een grasweide is tenslotte geen bos en daar is het ons om te doen. Voorlopig valt er nog genoeg te maaien. En dat is eigenlijk best een bevredigend klusje.
Oogsten
Omdat de vorige eigenaren al veel fruitbomen en bessenstruiken hadden staan, hebben we sinds wij het overnamen al aardig wat oogst. We kunnen oogsten van april tot ver in november. En oogsten lijkt misschien simpel, maar dat is het lang niet altijd. Vooral een goede timing is essentieel. Het is verstandig regelmatig even tijd te maken voor een inspectie of een proeverijtje. Meer dan eens waren we verheugd met de kersen of bijvoorbeeld de honingbessen en bleek de timing van de vogels net wat beter dan de onze. Alles weg. Maar het gaat natuurlijk vaak genoeg wel goed en dan is het echt loon naar werken. En ja, in ons voedselbos mag iedereen profiteren, dus ook de vogels.
Oogst verwerken
Een deel van de oogst eten we gewoon uit de hand. Maar het grootste deel verwerken we tot sap, moes, jam, chutney, gedroogd fruit en ga zo maar door. Zo hebben we bijvoorbeeld een grote weck-ketel en droogovens voor het fruit. Door de oogst te verwerken kunnen we er een jaar later nog van genieten. We hebben bovendien nog veel in ons voedselbos groeien wat we niet oogsten, maar dat voor koks of mensen met culinaire finesse ongetwijfeld de moeite waard is om mee te werken. Ben jij of ken jij zo iemand? Wees welkom.
Het bosje en de oprijlaan beheren
We hebben een smalle bosstrook en een oprijlaan van 230 meter. Langs een deel van de oprijlaan staan grote populieren en daartussen groeit van alles, onder meer braam. We houden de weg vrij, ook omdat er landbouwvoertuigen overheen rijden. We snoeien struiken en jonge eiken en populieren in vorm, proberen de braam in toom te houden en halen jaarlijks uitlopers van de populieren weg. Dat is mooi mulchmateriaal. In het bosje maken we takkenrillen als schuilplaats voor dieren en om te voorkomen dat het herfstblad het bosje uit waait. En ook hier proberen we de braam in toom te houden en trekken we klimop uit de bomen, omdat de klimop soms een beetje te hard gaat. Maar verder laten we het bosje vooral met rust.
Allerhande klusjes
En naast de bovenstaande klussen, is er altijd nog van alles te doen. Zo knotten we elke februari een deel van onze wilgen en verwerken we de takken met verschillende doeleinden. En de laatste winters hadden we bijvoorbeeld te veel water op plaatsen waar we dat niet konden gebruiken. Het graven van wadi’s bleek vaak een goede oplossing. Op ons erf groeien heel veel planten overal, dus ook tussen de straatstenen. Soms loopt het echt een beetje uit de hand, dan kunnen de liefhebbers van monnikenwerk hun hart ophalen. En als er dan echt niets meer te verzinnen valt dan hebben we altijd nog wel snoeimessen te slijpen, stelen te vervangen, machines te onderhouden of vogelhuisjes schoon te maken.