
HET VOEDSELBOS
De Trage Tijd
Tijd is een ingewikkeld verschijnsel. Als veertigers hebben we wel eens het gevoel dat we te laat begonnen zijn met ons voedselbos. Boompje groot, plantertje dood. Je kent het wel. We voelen soms haast, terwijl het voedselbos juist vertraging teweegbrengt. De paradox is natuurlijk dat juist geduld en het laten verstrijken van de tijd de magie van de natuur zichtbaar maakt. Trage tijd is goed. Voor ons en voor de natuur. Daarom Voedselbos De Trage Tijd.
Toen we in mei 2020 het terrein overnamen van de vorige bewoners hadden we nog geen uitgewerkt plan. Niet over onze aanpak, niet over de functie van het voedselbos, niet over de snelheid. We zouden het wel gaan zien. Als het maar een mooie plek zou worden. Inmiddels weten we beter wat we willen en zijn we gericht aan het werk. Omdat de trage tijd voor ons zo belangrijk is, willen we dit niet op het spel zetten door er een commercieel doel aan te verbinden. Niet alle oogst hoeft bijvoorbeeld te worden benut en het voedselbos hoeft ook niet te voorzien in ons levensonderhoud.
Romantisch
In Nederland zijn ontzettend veel mensen aan het pionieren met voedselbossen. Van kleine gemeenteparkjes, grote particuliere tuinen tot percelen van meerdere hectare. Ons perceel is 1,8 hectare en bijna vierkant. Hierop staat de boerderij, het gastenverblijf, een bakhuisje en vijf schuren. We hebben een lange oprijlaan en een strook bos. Voor het voedselbos hebben we een kleine hectare beschikbaar. Veel commercieel opgezette voedselbossen hebben grotere percelen. Deze worden zodanig ingericht dat het oogsten makkelijk kan plaatsvinden. Dat betekent bijvoorbeeld dat het fruit, de bessen en de noten goed bereikbaar zijn en na verloop van tijd ook blijven.
Ons voedselbos kent een romantische opzet. Dit betekent dat je kunt struinen door het bos en dat je overal eetbare soorten tegenkomt. We merken nu al dat we soms niet goed meer bij de oogst kunnen. Voor ons is dat geen probleem, voor de dieren nog minder.
Verwondering
Mensen reageren vaak verrast als we vertellen dat we een voedselbos aan het ontwikkelen zijn. Het roept ook vaak interesse op, al is niet altijd duidelijk waarom precies. Waarom zou je al die tijd en energie steken in een voedselbos? Het is een vraag die relevant is voor iedereen die enthousiasme voelt bij het idee. Want het is hard werken en de natuur is maar beperkt beïnvloedbaar. Anders gezegd: het helpt als je goed met tegenslag om kunt gaan en niet te precies bent. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van momenten van tegenslag en momenten van verwondering.
Verwondering over hoe de natuur reageert op verstoringen die je veroorzaakt, over wat er allemaal vanzelf tot bloei komt als je niets doet, over wat er tot leven komt als je water vasthoudt, over de dieren die een plekje vinden in je bos, over hoe de seizoenen de natuur kleur geven, over de kracht waarmee bomen, struiken en planten kunnen groeien. Over het leven zelf.
Delen
Mede dankzij de vorige bewoners van ons erf is Voedselbos De Trage Tijd nu al een erg fijne plek. Er is nog veel te ontwikkelen en het zal met de jaren alleen maar mooier worden. We willen mensen die graag in de natuur vertoeven of die een fijne plek nodig hebben om door een moeilijke tijd te komen, graag deelgenoot maken. We zoeken nog naar de juiste vorm, maar dat mag ook gewoon ontstaan. Komen helpen als vrijwilliger is sowieso een goed idee. Maar ook als je incidenteel wilt langskomen omdat je bijvoorbeeld goed bent in het verwerken van de oogst, dan ben je van harte welkom.
Wat we ook willen delen, is onze ervaring met het opzetten van een voedselbos. Wij hebben veel ervaringskennis opgedaan die je vermoedelijk graag al bezit voordat je er aan begint. Al is er geen les zo waardevol als de harde praktijkles.